Veel van onze producten in onze winkels zijn verpakt. Deze verpakkingen hebben een beschermende functie voor de kwaliteit, voedselveiligheid, houdbaarheid, transport en opslag van het product. We willen de juiste balans vinden tussen zo min mogelijk verpakkingsmateriaal en de beste functionaliteit.
Gevoelige groenten, zoals komkommers, verpakken wij omdat wij zo de kwaliteit van het product van het transport tot en met onze klanten beschermen kunnen. Verpakkingen kunnen ook verspilling voorkomen doordat ze het product beschermen tegen beschadiging. Omdat in het product vaak (veel) meer grondstoffen en energie gestoken zijn dan in de verpakking, levert het voorkómen van beschadiging en verspilling de meeste milieuwinst op. Een product verpakken en goed gebruiken is beter voor het milieu, dan een onverpakt product (gedeeltelijk) weggooien omdat het beschadigd of bedorven is.
Bij ALDI zien we het als onze missie om onze productverpakkingen te verduurzamen. Niet alleen hebben we ons aangesloten bij het Brancheplan verduurzaming verpakken en het Plastic Pact, ook wordt er gewerkt aan een internationaal verpakkingsbeleid. Momenteel nemen we al diverse maatregelen, bijvoorbeeld door voor duurzamere materialen te kiezen. Zo is 1 van onze doelen om eind 2020 alleen nog maar 100% gecertificeerd materiaal te gebruiken voor onze verpakkingen van papier en karton. Verder focussen we ons vooral op het verminderen van materialen, het stimuleren van hergebruik en recycling.
Wij verkopen geen eenmalige boodschappentas meer en besparen hiermee jaarlijks ongeveer 200.000 kg kunststof.
In de afgelopen twee jaar hebben we goed naar onze AGF-afdeling gekeken en zijn we stapsgewijs begonnen met het reduceren van plastic en waar mogelijk maken we meer gebruik van gerecycled materiaal.
Wij hebben onze verse kruidenverpakkingen aangepast, hierdoor besparen we 80% plastic per verpakking. Bij de zoete aardappels en diverse tomatensoorten hebben we de plastic bak vervangen door een kartonnen versie. Ook hebben we bij meerdere andere producten het plastic deksel vervangen door een dun plastic topseal, deze stappen betekenen aanzienlijk minder plastic.
Een steeds groter aantal plastic verpakkingen wordt (voor een gedeelte) gemaakt van gerecycled plastic, bijvoorbeeld de snoeptomaten. Zo brengen we minder nieuw (virgin) plastic op de markt. Aanvullend testen we ook met producten los verkopen, dus zonder verpakking.
Bij de verkoop van biologische producten ben je als verkoper verplicht om deze op bepaalde wijze te onderscheiden van reguliere producten. Wij onderzoeken diverse mogelijkheden naar hoe wij ook hier meer plastic kunnen reduceren.
Een eerste stap hierin is gezet! Vanaf februari 2020 zijn onze bananen niet meer verpakt in plastic. De reguliere Rainforest Alliance bananen liggen vanaf nu los in de winkel en de Biologische Fairtrade bananen hebben een banderol gekregen. Hiermee besparen we maar liefst 38.957 kg plastic per jaar.
Doordat wij verpakkingen van onze Molenland gesneden kaas hebben aangepast, besparen wij per verpakking tot 45% plastic. Bovendien willen wij de kaasverpakkingen volledig recyclebaar te maken.
Onze hemdtasjes bij het AGF worden vervangen door tasjes gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. Deze worden niet meer gratis aangeboden, maar zijn dan voor een bedrag van 1 cent verkrijgbaar. Dit wordt zo snel mogelijk ingevoerd in onze winkels.
Deze producten verkopen wij alleen in de zomerperiode. Wegwerpservies (borden en bekers) verkopen wij sinds 2018 alleen nog van karton. Wegwerpbestek verkopen wij sinds 2019 alleen nog van hout. Beiden zijn FSC-Mix gecertificeerd.
Sinds begin november 2019 verkopen wij alleen nog plasticvrije wattenstaafjes. De verpakking is van FSC-gecertificeerd karton, het staafje zelf is van FSC-gecertificeerd papier, en de tip is van 100% biologisch katoen (GOTS-gecertificeerd). Met deze stap besparen we jaarlijks ruim 30.000 kilo plastic.
Binnenkort introduceren we een herbruikbare groente en fruitzak.
De dozen op onze AGF-afdeling hebben we dit jaar omgezet naar herbruikbare en volledig recyclebare klapkratten. Een bijkomend voordeel is dat de producten minder snel beschadigingen en dit tot minder voedselverspilling leidt. Ook de transportprocessen zijn door het invoeren van de kratten verbeterd.
Bij ALDI bieden we onze klanten diverse herbruikbare boodschappentassen. We hebben heel bewust gekozen geen tassen van papier te gebruiken omdat de productie van een papieren zak veel water en energie verbruikt.
In meerdere van onze verpakkingen gebruiken we gerecycled PET. Dit is het geval voor:
Op een groot deel van onze eigenmerk producten staan de Weggooiwijzer-iconen. Zo geven aan onze klanten aan in welke afvalbak de verpakkingen moeten worden weggegooid en dragen we bij aan een beter recyclingproces.
De Weggooiwijzer-iconen worden door het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) beheerd. Klik hier voor meer informatie.
Onze krimp- en rekfolies zijn transparant en onbedrukt; ze worden in een aparte afvalstroom verzameld.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van uw e-mailadres
Bevestiging van uw telefoonnummer
Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer