5 dingen die minder gezond zijn dan ze lijken
We doen allemaal ons best om gezond of gezonder te eten. Iedere dag bedenken we weer opnieuw: vandaag ga ik niet zondigen en zeg ik nee tegen die taart op kantoor. Het klinkt zo simpel, maar in de praktijk toch best moeilijk. Ook kun je door de bomen het bos soms niet meer zien door alle verhalen die je leest over allerlei producten. De ene week zou je kilo’s gember moeten eten om af te vallen, de andere week zou kaneel de uitverkoren specerij zijn om je uit je dipje te halen. Wat is nou waar?
Je kunt eigenlijk simpelweg stellen: deze geruchten kloppen vaak niet. Één product dat alles oplost, bestaat simpelweg niet, ook al zouden we dat zó graag willen. Een gezonde, gevarieerde voeding is het antwoord op alles. Vul dat aan met producten die jij lekker vindt, voor jouw lichaam werken en goed in jouw levensstijl passen. Om je een beetje op weg te helpen, geven we een klein overzicht van producten die minder gezond zijn dan we denken.
Let op: we zeggen zeker niet dat deze producten altijd slecht zijn. In een gezond voedingspatroon is er namelijk ruimte voor deze producten, zij het met mate. Lees hier meer over gezond eten: Gezonde tips voor thuis van ALDI. .
5 instinkers die minder gezond zijn dan ze lijken
- Honing
Vruchtensap
Ovenfriet
Vleesvervangers
Muesli en granola
1. Honing is gewoon suiker
Honing is een natuurlijke bron van suiker en ook een heel fijne toevoeging aan een kopje thee, dressing, zelfgemaakte granola of taart. Je leest vaak dat honing een gezondere toevoeging zou zijn dan suiker. Hoewel goede honing niet bewerkt is en witte suiker wel, blijven de moleculen blijven gewoon allemaal suiker en maakt je lichaam geen onderscheid tussen verschillende soorten suikers. Of je dus nu honing of suiker neemt, het is allebei suiker.
2. Vruchtensap? Neem liever gewoon fruit
arenlang dachten we dat we goed bezig waren als we een glaasje sap namen bij het ontbijt, maar niks blijkt minder waar. Volgens het Voedingscentrum vallen vruchtensappen buiten de Schijf van Vijf. Waarom? Vruchtensappen bevatten veel suiker. Wist je dat het suikergehalte van vruchtensap vergelijkbaar is met dat van frisdrank? Bovendien tast het zuur in de vruchtensap je gebit aan, net zoals frisdrank dat doet. Beter is het om gewoon een stuk fruit te nemen in plaats van een glas sap. Je voelt je dan sneller verzadigd en krijgt zo niet ongemerkt nóg meer suiker binnen.
3. Is ovenfriet al voorgebakken?
Ovenfriet is al jarenlang een favoriete keuze in veel huishoudens. Zeker nu de Airfryer vaker op het aanrecht staat. Je kunt toch lekker een frietje te eten, maar je hebt erna niet dat vette schuldgevoel. Want ovenfrieten gaan toch niet in de frituur? Iets dat velen alleen niet weten is dat ovenfriet vaak in de fabriek wel voorgebakken wordt in de frituur. Je warmt eigenlijk deze in vet voorgebakken frieten op. Toch niet zo vetarm.
4. Vleesvervangers als bron van zout
We weten inmiddels allemaal dat iets minder vlees eten, goed is voor het milieu. Alleen we missen soms wel dat stukje vlees op ons bord. Gelukkig kunnen we sinds een paar jaar kiezen uit een overvloed aan vleesvervangers. Het schap vol vleesvervangers blijft maar groeien. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het vervangen met een vega-variant. Een goede trend vinden wij, maar lees altijd wel goed de etiketten van vleesvervangers. Die kunnen namelijk best veel zout bevatten.
5. Muesli en granola met veel suiker
Eet jij ook graag als ontbijt een bakje yoghurt met muesli of granola? Let er dan wel op dat je een muesli of granola kiest die goed bij jou past. Sommige muesli’s en granola’s kunnen namelijk veel suiker bevatten en dat wil je liever niet. Kies een variant met weinig suiker. Mis je toch wat zoetigheid? Voeg dan gesneden stukjesvers fruit toe, dan krijg je direct de vitamines binnen.