WE WERKEN MOMENTEEL AAN EEN BETERE SITE VOOR JOU

WE WERKEN MOMENTEEL AAN EEN BETERE SITE VOOR JOU

Oliebollen bakken? Alles wat je moet weten over oliebollen

Een oliebol eten met oud en nieuw is een échte Hollandse traditie, die we met alle liefde ieder jaar weer tot ons nemen. We gaan in dit artikel je alles vertellen over die oliebol, van heerlijke varianten tot de geschiedenis. Na het lezen van dit artikel heb je voldoende weetjes voor een lekker praatje op de Nieuwjaarsborrel.

Wat is de geschiedenis van de oliebol? 

De oliebol bestaat al heel lang in Nederland en werd traditiegetrouw vooral in de winter gegeten. Dit komt omdat de ingrediënten allemaal lang houdbaar zijn en daarom nog goed voor handen in de winter. Ook werden de oliebollen in vet gebakken en vulden ze goed. In tijden van schaarste waren dat fijne kenmerken. Grappig om te weten is dat de oliebol begon als een platte oliekoek, in minder vet gebakken werd en veel meer rozijnen bevatte. Naarmate we meer gingen frituren werd de koek boller en de naam oliebol was geboren.

Hoeveel oliebollen moet je in huis hebben? 

Ieder jaar is het weer hetzelfde verhaal: jij bakt een berg heerlijke oliebollen, de buurvrouw neemt er nog 10 mee en jouw zwager kon er ook nog 20 van de beste bakker in het dorp meenemen. Schalen vol staan er klaar, maar nadat iedereen er eentje heeft gegeten, blijf jij met de rest zitten. Zonde! Laat daarom weten bij je uitnodiging voor het feestje dat jij zorgt voor de oliebollen, maar dat appelflappen of gevulde eieren nog heel erg welkom zijn. Haal of maak ongeveer één tot twee oliebollen per persoon, dan heb je meestal ruim voldoende.

Is een oliebol vegan?  

Een oliebol is volgens traditioneel recept niet vegan vanwege de melk en gist. Je kunt de melk vervangen voor een plantaardige variant en water. Als er gedroogde gist wordt gebruikt kan jouw vriend- of vriendin die vegan eet daar vaak wel mee akkoord gaan. Overleg even en je komt er samen vast wel uit!

Wat zijn de lekkerste varianten op de oliebol? 

De twee belangrijkste variaties die wij kennen op de oliebol zijn natuurlijk de bol mét krenten en de oliebol zonder krenten. Allebei bijzonder lekker. Wist je dat er ook andere variaties mogelijk zijn zoals het toevoegen van stukjes appels, gedroogd fruit, kwark of nootjes? Er zijn zelf mensen geweest die oliebollen maakten met bier of een hartige variant met kaas? Neem het onderstaande basisrecept als uitgangspunt en varieer er op los.

Heb je de mogelijkheid om de oliebollen buiten te bakken in een friteuse? Doe dit dan, dan blijft de lucht niet in het huis hangen.

Meer zoals dit: