WE WERKEN MOMENTEEL AAN EEN BETERE SITE VOOR JOU

WE WERKEN MOMENTEEL AAN EEN BETERE SITE VOOR JOU

Hoe kook je broccoli? Stap voor stap broccoli koken (met video!)  

Broccoli is één van de populairste groenten die in Nederland op tafel verschijnt. Broccoli kun je op vele manieren klaarmaken en is goed toepasbaar in vele keukens. We beginnen bij de basis: het kook je precies een broccoli? We doen dat op zo’n manier dat hij een lekkere bite houdt (en niet helemaal tot prut kookt) en we zo min mogelijk weg hoeven te gooien. We nemen je stap voor stap mee hoe je het beste een broccoli kunt koken.

Een broccoli schoonmaken

Wist je dat je eigenlijk niks hoeft weg te gooien van een broccoli? Het is even wennen, maar je kunt de stronk van een broccoli ook prima opeten. Het heeft dezelfde smaak als de roosjes. Je kunt de stronk nog even schillen met een dunschiller om de harde buitenkant weg te halen. Snijd vervolgens roosjes van de broccoli en snijd de stronk in stukjes. Hoe kan je een broccoli schoonmaken? Spoel de broccoli kort onder de kraan en laat het uitlekken voordat je ze in de pan legt.

Maak de roosjes heel klein, dan kun je de kooktijd ook iets verkorten.

Hoe lang kook je broccoli? 

Hoe lang kun je broccoli het beste koken? Broccoli is het lekkerst als je hem niet te lang kookt, dan blijft de bite, smaak en de vitamines het beste behouden. Breng een pan met water en een snufje zout aan de kook. Op het moment dat het water kookt, dan voeg je eerst de stukjes stronk toe, laat deze 1-2 minuten koken. Voeg vervolgens de roosjes van de broccoli toe en kook deze nog 3-4 minuten. Giet alles af en gebruik direct. Wil je de broccoli op een later moment gebruiken, bijvoorbeeld voor een salade? Spoel de groente dan onder de kraan koud, dan stopt het garingsproces en blijft de broccoli lekker knapperig.

Stap voor stap broccoli koken

  1. Breng een ruime pan met water en een snufje zout aan de kook
  2. Spoel de broccoli schoon in een vergiet. Volg de stappen om de broccoli schoon te maken hierboven.
  3. Snijd de roosjes van de broccoli af
  4. Schil de steel van de broccoli en snijd deze steel in plakjes
  5. Leg de broccoli in de pan en kook de broccoli 3-4 minuten
  6. Test of de broccoli gaar is door er een stukje uit te halen en te proeven of het goed beetgaar is. Kan je er makkelijk op bijten of is het nog te hard?
  7. Giet de broccoli af in een vergiet en smullen maar!

Broccoli stomen

Broccoli kun je ook goed stomen. Ale vitamines blijven dan behouden en de kleur blijft op die manier mooi groen. Brocoli stomen kan in een mooie stoommand boven kokend water, maar je kunt ook een vergiet op een pan zetten met een passende deksel erop. Dat werkt ook prima. Volg voor de rest precies de stappen van de gekookte broccoli, tel alleen 2-3 minuten bij de stoomtijd op.

Broccoli wokken

Wil je liever broccoli wokken in plaats van koken? Deze groente is echt gigantisch veelzijdig, want niet alleen in de Hollandse, maar ook in Aziatische keuken is hij favoriet. Als je een heel snel wokgerecht klaarmaakt, kun je de broccoli eerst kort koken, maar in principe kun je de broccoli rauw – in niet al te grote roosjes – in de wokpan gooien. Binnen een paar minuten is hij vanzelf perfect om op te eten.

Recepten met broccoli 

Meer zoals dit: