Het hebben van een eigen moestuin is niet alleen leuk, maar ook heel handig. Zo kun je genieten van verse en gezonde producten, maar heb je er ook plezier van in de keuken. Van verfrissende drankjes tot smaakvolle jams, hier zijn enkele eenvoudige receptideeën om het beste te halen uit de opbrengst van je eigen moestuin.
De lekkerste ingrediënten uit je moestuin: groenten
Groenten zijn de basis van veel heerlijke gerechten en zijn gemakkelijk te telen in je moestuin. Maak met de groenten uit je moestuin eens een geroosterde groenteschotel. Snijd een mix van groenten zoals paprika, courgette, wortelen en aubergine in stukjes. Besprenkel met olijfolie, voeg zout, peper en verse kruiden toe, en rooster tot ze zacht en licht gekarameliseerd zijn. Of gebruik een heleboel verse groenten voor een vegetarische stoof.
Ingrediënten uit je moestuin gebruiken voor gezonde wraps? Gebruik dan grote slabladeren als wraps en vul ze met gegrilde groenten, hummus en verse kruiden. Maak ook gebruik van de overvloed aan courgettes in de zomer voor een zalige, kruide courgettesoep. Stoof courgettes met uien en knoflook, voeg groentebouillon toe en pureer tot een gladde consistentie. Breng op smaak met verse kruiden zoals tijm en rozemarijn.
Naar recept: Courgettegratin
Naar recept: Frisse slawraps met kipsaté en mango
Naar recept: Vegetarische groentestoof
Fruit uit de moestuin bak
Fruit is natuurlijk altijd goed. Het is lekker als snack, bij je ontbijt, in salades of in drankjes. Gebruik je fruit uit de moestuin bak bijvoorbeeld als ingrediënten voor een lekkere smoothie, jam of fruitsalade. Aardbeien-rabarberjam combineert zoete aardbeien met het unieke karakter van rabarber. Kook de vruchten met suiker en een scheutje citroensap tot ze zacht zijn en de jam de gewenste dikte heeft bereikt.
Combineer voor een bessenparfait laagjes vers fruit, zoals aardbeien, bosbessen en frambozen, met Griekse yoghurt en een vleugje honing voor een heerlijk en gezond dessert. Niet te veel poespas en je zelf geteelde fruit simpel serveren? Ga dan voor een fruitige salade. Combineer stukjes sappig fruit zoals frambozen, aardbeien of peren met fijngehakte munt en een scheutje limoensap voor een verfrissende fruitsalade.
Kruiden uit je eigen moestuin bak
Kruiden zijn misschien wel het makkelijkst om te telen en dé smaakmaker voor je gerechten. Denk aan muntblaadjes, basilicum en citroenmelisse. Met kruiden uit je eigen moestuin bak kun je heel veel kanten op. Gebruik ze bijvoorbeeld in koude drankjes, als garnering voor gerechten of in je thee.
- Verfrissende komkommerlimonade combineert komkommers met versgeperst citroensap, muntblaadjes en een vleugje honing is een heerlijk dorstlessend drankje.
- Tomatenbasilicum bruschetta is natuurlijk ook een klassieker. Meng verse tomaten en basilicum met knoflook en olijfolie. Serveer op knapperig geroosterd brood voor een lekker hapje bij de borrel.
- Muntthee met citroenmelisse is een heerlijk en kalmerend drankje. Maak een rustgevende muntthee door muntblaadjes en citroenmelisse te combineren. Giet er kokend water overheen en laat het trekken voor een ontspannen middag.
Naar recept: Romige slasoep met garnalen en basilicum
Naar recept: Bruschetta’s met tuinerwtjes-spread, bietjes en munt
Naar recept: Zomerse limonade met frambozen, limoen en munt