1. Startpagina
  2. Informatie
  3. Voedingswaarde wijzer

Voedingswaarde wijzer

Kind eet een appel met daarbij een moeder en een tweede kind. Voedingsgids van ALDI

Uw wegwijzer voor een evenwichtige voeding

Voedingsstoffen: essentiële energie voor het lichaam

Koolhydraten, vetten, eiwit, vitamines, zout, voedingsvezels en natuurlijk mineralen zijn voor het menselijk lichaam van levensbelang en maken deel uit van een gezond voedingspatroon. Voor een evenwichtige voeding adviseren voedingsdeskundigen om meerdere keren per dag fruit, groente, volkorenproducten, peulvruchten, melk en zuivelproducten te gebruiken. Ook vlees, vis en bepaalde vetten en koolhydraten horen bij een evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon. Naast variatie is het belangrijk dat u voedingsmiddelen met mate consumeert.

De uitleg van verschillende voedingsstoffen vindt u hier.

Zo ziet u gemakkelijk wat erin zit

Om u als klant op goede en eenvoudige wijze inzicht te geven in uw dagelijkse energieopname, hebben wij in 2007 als één van de eerste supermarkten besloten om de voedingswaarden en het aantal calorieën op alle productverpakkingen te vermelden. Sindsdien kan de consument in een overzichtelijke voedingswaardetabel aflezen welke voedingsstoffen en hoeveel calorieën in het product aanwezig zijn. Met de totstandkoming van de nieuwe etiketteringswetgeving (verordening) is deze vermelding van voedingswaarden per 13 december 2014 verplicht.

Percentage van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Wettelijk is vastgelegd dat de energiebehoefte van een volwassene gemiddeld 2000 kilocalorieën (kcal) bedraagt. Ook is bepaald hoeveel van elke voedingsstof een volwassene gemiddeld nodig heeft. Het is belangrijk dat u als consument een inschatting kunt maken wat de consumptie van een bepaald voedingsmiddel voor uw voeding betekent. Daarom vermelden we de energetische waarde en het gehalte aan voedingsstoffen per portie van een voedingsmiddel uitgedrukt als percentage van de vastgelegde referentie-inname van een gemiddelde volwassene. Zo heeft u een goed beeld van uw dagelijkse behoefte aan en inname van voedingsstoffen en calorieën.

In de praktijk varieert de dagelijkse behoefte van de mens aan energie en voedingsstoffen. Zo is deze afhankelijk van geslacht, leeftijd en lichamelijke activiteit. Vrouwen hebben doorgaans een lagere energiebehoefte dan mannen. Sporters hebben aanzienlijk meer mineralen en koolhydraten nodig dan mensen die weinig bewegen of veel zitten. Voor kinderen zou het in het algemeen beter zijn om minder suiker en vet te consumeren en in plaats daarvan bijvoorbeeld meer fruit, groenten en zuivelproducten te eten. De hoeveelheden die wij vermelden op de productverpakkingen zijn gebaseerd op de gemiddelde behoefte van een volwassene en zijn daarmee een goede oriëntatie voor de benodigde voedingsstoffen en kilocalorieën voor iedere volwassene.

Aanpassing van de voedingswaardedeclaratie aan de nieuwe verordening voedselinformatie

Met de totstandkoming van de nieuwe etiketteringswetgeving is de etikettering van voedingsmiddelen in de gehele EU opnieuw vastgelegd. Deze verordening geldt vanaf 13 december 2014 en is verplicht in alle EU-lidstaten. De nieuwe verordening vervangt alle voorgaande nationale verordeningen inzake etikettering. Voedingsmiddelen met de oude etikettering mogen nog tot het einde van hun houdbaarheid worden verkocht. In de overgangsperiode zult u daarom verpakkingen met de oude en nieuwe etikettering naast elkaar in onze winkels aantreffen.

Wat verandert er op de etiketten bij ALDI

Ook toekomstig laten wij u in een overzichtelijke tabel zien hoeveel voedingsstoffen 100 g of 100 ml en een portie van een voedingsmiddel bevat. In vergelijking met onze voedingswaardedeclaratie tot nu toe is de volgorde van de voedingsstoffen veranderd. Ook declareren we het gehalte aan zout in plaats van natrium. Een gedetailleerde vergelijking tussen de oude en de nieuwe opmaak van onze ALDI-voedingswaardedeclaratie vindt u hier.

Woordenboek

De voedingswaarden van A tot Z.

Meer informatie

Referentie-inname

Bekijk hoeveel voedingsstoffen u dagelijks nodig heeft.

Meer informatie

Voorbeelddeclaratie

Bekijk hoe u kunt zien wat voor voedingswaarden in onze producten zitten.

Meer informatie

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.

U ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

U ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

U ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht om de activering te bevestigen.

Herinnering voor

Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Wilt u op de hoogte gebracht worden als het artikel verkrijgbaar is?

Gelieve het veld in te vullen.
Gelieve het veld in te vullen.
Opmerkingen
  • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
  • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
  • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet u naar de veiligheidsinstellingen van uw browser gaan en aangeven dat u de cookies accepteert.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Uw e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als u zelf ontvanger bent of indien u weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
  • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht u problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. U kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij uw begrip.
  • U kunt zich op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"