1. Startpagina
  2. Statiegeld op kleine plastic flessen

Statiegeld op kleine plastic flessen

Statiegeld

Vanaf 1 juli 2021 zit er € 0,15 statiegeld op kleine plastic flesjes frisdrank en water. Dat bedrag wordt in rekening gebracht bij de aankoop van het flesje, en krijgt u terug als u het flesje weer inlevert bij een innamepunt. Voor grote flessen werkt het al langer zo. Daarop blijft het statiegeldbedrag hetzelfde: € 0,25.

Q&A Statiegeld

Wat verandert er in het statiegeldsysteem van plastic flessen?

Vanaf 1 juli 2021 wordt er € 0,15 statiegeld geheven op kleine plastic flessen water en frisdrank. Dat bedrag wordt in rekening gebracht bij de aankoop van de kleine fles, en krijgt u terug als u de kleine fles weer inlevert bij uw ALDI-filiaal, of bij één van de andere innamepunten. Voor grote plastic flessen werkt het al langer zo. Daarop blijft het statiegeldbedrag hetzelfde, namelijk € 0,25. Daarnaast is er vanaf 1 juli één uniform inzamelsysteem in heel Nederland, waardoor alle statiegeldflessen ook bij uw ALDI-filiaal ingeleverd kunnen worden.

Vanaf wanneer verandert het statiegeldsysteem?

Het statiegeldsysteem verandert per 1 juli 2021. Van 1 juni tot 1 juli is er een overgangssituatie waarin de kleine statiegeldflessen instromen. Sommige kleine plastic flessen hebben dan al statiegeld, andere nog niet. Na 1 juli mogen producenten en importeurs geen kleine plastic flessen frisdrank en water zonder statiegeld meer leveren. Kleine flessen die nog in voorraad zijn in filialen en magazijnen, mogen nog wel worden uitverkocht. Of u een kleine fles met of zonder statiegeld heeft, ziet u aan het statiegeldfleslogo op het etiket.

Vanaf wanneer kan ik mijn kleine plastic fles met statiegeld bij ALDI inleveren?

Kleine statiegeldflessen die u gekocht heeft bij ALDI, kunt u vanaf 1 juni 2021 inleveren bij uw ALDI-filiaal. Kleine en grote statiegeldflessen die u elders gekocht heeft, kunt u vanaf 28 juni inleveren bij uw ALDI-filiaal.  

Hoeveel statiegeld zit er op kleine plastic flessen?

Er zit € 0,15 op kleine plastic flessen frisdrank en water.

Hoe kan ik controleren of er statiegeld op mijn kleine plastic fles zit?
Statiegeld

Kleine plastic flessen met statiegeld zijn te herkennen aan het statiegeldfleslogo op het etiket. 

Kan ik oude kleine plastic flessen verzamelen en inleveren om statiegeld te ontvangen?

Alleen kleine plastic flessen waarover u statiegeld betaalt, geven recht op statiegeld. U herkent kleine statiegeldflessen aan het statiegeldfleslogo. Van deze kleine flessen kunt u het statiegeld terugkrijgen door de kleine fles in te leveren bij uw ALDI-filiaal, of bij één van de andere innamepunten.

Geldt het statiegeld voor alle kleine plastic flessen?

Het statiegeld geldt voor kleine plastic flessen frisdrank en water, niet voor zuivel, siroop en sap. Aan het statiegeldfleslogo kunt u zien of er statiegeld op uw kleine plastic fles zit.

Worden kleine plastic flessen duurder?

U betaalt per kleine plastic fles € 0,15 statiegeld bovenop de consumentenprijs. Het statiegeld krijgt u terug wanneer u uw kleine fles inlevert. 

Wat gebeurt er met statiegeld op grote plastic flessen?

Dat blijft hetzelfde met € 0,25 per fles. Vanaf 1 juli 2021 is het wel zo dat u grote plastic flessen overal kunt inleveren. Bij ALDI is het per 28 juni al mogelijk om al uw statiegeldflessen in te leveren. Ook krijgen de grote flessen een nieuwe streepjescode en het statiegeldfleslogo op het etiket. 

Kan ik iedere plastic fles overal inleveren?

Kleine statiegeldflessen die u gekocht heeft bij ALDI, kunt u vanaf 1 juni 2021 inleveren bij uw ALDI-filiaal. Vanaf 28 juni is het mogelijk om al uw kleine en grote plastic flessen met statiegeld in te leveren bij uw ALDI-filiaal. Het maakt niet uit waar u een fles gekocht heeft. Als het maar een statiegeldfles is en deze aan de inlevereisen voldoet. Naast ALDI zijn er ook andere innamepunten waar u alle statiegeldflessen kunt inleveren. 

Ik heb nog een fles zonder statiegeldfleslogo. Kan ik die ook inleveren?

Een fles frisdrank of water zonder statiegeldfleslogo, maar waar u wel statiegeld over betaald heeft, kunt u inleveren bij uw ALDI-filiaal, of bij één van de andere innamepunten. 

Aan welke voorwaarden moeten ingeleverde flessen voldoen?

Alleen plastic flessen frisdrank en water vallen onder het statiegeldsysteem. Dus niet de flessen van sap, zuivel en siroop. Daarnaast moet de barcode te scannen zijn en het statiegeldfleslogo op het etiket staan. Oude grote plastic flessen bevatten geen logo, maar een statiegeldvermelding op de fles. Bovendien is het fijn als de dop erop zit. Ook de dop bestaat uit waardevol materiaal en zorgt er bovendien voor dat er minder restjes drinken wordt gemorst bij inleveren. Tot slot moet de fles in zijn originele vorm zijn.

Moet ik mijn fles inleveren met of zonder dop?

Wij raden aan uw fles met dop in te leveren, omdat ook de dop kan worden hergebruikt. Over een aantal jaar wordt het verplicht om de dop op de fles te laten. Vooruitlopend daarop is het fijn om ook gelijk de dop retour te krijgen. Bijkomend voordeel is dat er minder restjes drinken wordt gemorst bij inleveren.

Wat moet ik met mijn fles doen als de fles wordt geweigerd?

Controleer eerst goed of het gaat om een statiegeldfles en of de fles voldoet aan de inlevereisen, zoals een leesbare streepjescode op de verpakking. Indien de fles voldoet aan alle eisen en nog steeds wordt geweigerd, kunt u dit aangeven bij een medewerker in uw ALDI-filiaal.
Als het een fles van frisdrank of water zonder statiegeld is, kan deze fles niet worden ingeleverd bij ALDI. Deze mag bij het plastic afval.

Waarom kan ik een statiegeldfles zonder etiket niet inleveren? Het plastic blijft toch recyclebaar?

U kunt een statiegeldfles zonder etiket helaas niet bij ALDI inleveren. De statiegeldautomaat kan namelijk niet meer controleren of het al dan niet een statiegeldfles is. 

Kan ik plastic flessen waar nog geen statiegeld op zit wel inleveren, zodat ze gerecycled worden?

Een plastic fles zonder statiegeld kunt u niet bij ALDI inleveren. Deze mag bij het plastic afval. 

Welke flessen vallen onder het statiegeldsysteem?

Binnen het statiegeldsysteem vallen plastic flessen voor frisdranken en waters van 3 liter of minder. 

Welke flessen vallen niet onder het statiegeldsysteem?

Siropen, zuivel en sappen in plastic flessen vallen niet onder het statiegeldsysteem. Deze kunnen bij het plastic afval. 

Waarom zit er op zuivel-, siroop- en sapflessen geen statiegeld?

Op zuivel-, siroop- en sapflessen zit geen statiegeld. Dit heeft te maken met de bederfelijkheid van het restant van het product. Ook wordt voor sappen een extra laag materiaal gebruikt tegen de zuren, waardoor een ander recyclingproces nodig is. 

Kunnen kleine plastic flessen van samplingacties worden ingeleverd?

Ook op kleine plastic flessen die u gratis krijgt tijdens samplingacties wordt statiegeld geheven. De flessen zijn voorzien van het statiegeldfleslogo en kunnen worden ingeleverd bij uw ALDI-filiaal, of bij één van de andere innamepunten.

Waar kunnen statiegeldflessen worden ingeleverd?

U kunt bij uw ALDI-filiaal, of bij één van de andere innamepunten terecht voor inname van al uw statiegeldflessen.

Wordt blik ook onderdeel van het statiegeldsysteem?

Blik wordt nog niet meegenomen in de uitrol van het statiegeldsysteem vanaf juli 2021. Momenteel wordt uitgezocht op welke wijze statiegeld op blik het best kan worden ingericht. 

Zijn er veranderingen in het statiegeldsysteem van glas?

Nee, voor glas verandert er niets.

Worden er na 1 juli 2021 nog kleine plastic flessen verkocht zónder statiegeld?

Een nieuw systeem invoeren kan bijna niet in één keer. Het kan daarom voorkomen dat er na 1 juli 2021 nog een tijd kleine plastic flessen zónder statiegeld worden verkocht. Voor die kleine plastic flessen betaalt u geen statiegeld. Uiteraard krijgt u bij inlevering ook geen geld terug. 

Tot wanneer kan ik oude grote plastic flessen inleveren?

Hier is geen einddatum voor bepaald. Oude grote plastic flessen waarover u statiegeld heeft betaald, kunt u blijven inleveren bij uw ALDI-filiaal, of bij één van de andere innamepunten. 

Waarom verandert het statiegeldsysteem?

Het doel van de invoering van statiegeld op kleine flessen is om waardevol plastic gescheiden in te zamelen. Dit zodat het hergebruikt kan worden voor nieuwe flessen. Daarnaast vermindert de wijziging naar verwachting het zwerfafval, omdat voor elke kleine fles € 0,15 wordt terugbetaald bij inzameling. 

Kan ik het statiegeldbedrag doneren aan een goed doel?

Het is bij ALDI momenteel niet mogelijk om uw statiegeldbedrag te doneren aan een goed doel. 

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
  • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
  • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet u naar de veiligheidsinstellingen van uw browser gaan en aangeven dat u de cookies accepteert.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Uw e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als u zelf ontvanger bent of indien u weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
  • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht u problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. U kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij uw begrip.
  • U kunt zich op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van uw e-mailadres

Bevestiging van uw telefoonnummer

Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer

U ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

U ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

U ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch