Niks lekkerder dan een perfect gekookt ei dat je makkelijk kunt pellen. Maar, hoe doe je dat precies? Want de ene keer gaat het makkelijk, terwijl het de andere keer maar niet wil lukken. Er blijven bijvoorbeeld stukjes schaal aan het ei kleven, of er blijven juist allemaal grote plakken ei aan de schil zitten. En wat dacht je van je vingers verbranden aan een veel te warm ei? Vanaf nu zijn al deze frustraties verleden tijd. Met deze tips en tricks kán het niet meer misgaan. We laten je zien hoe je in een paar seconden zowel één als meerdere eieren tegelijk kunt pellen.
Om de video af te spelen, klik op de link om de video af te spelen, klik op de link
Om bij het begin te beginnen: een ei makkelijk pellen hangt af van hoe vers een ei is. Dit komt door de binding tussen de eierschaal en het gestolde eiwit. Een vers ei is moeilijker te pellen, omdat het eiwit dichter tegen het vlies van de eierschaal zit. Een ei dat minimaal vijf dagen oud is bevat meer lucht tussen het eiwit, het vlies en de schaal. Deze lucht zorgt ervoor dat het eiwit zich sneller loslaat. Los van de versheid van het ei, geven we wel dé tip om elk ei makkelijk te pellen. En het mooie is, het vergt maar één extra handeling nadat je je ei hebt gekookt. Naast het ei en de pan waarin je het ei kookt, heb je een glas ijskoud water en een theedoek nodig. Het glas water is voor één gekookt ei, de theedoek voor meerdere gekookte eieren.
Je ei kookt, de timer gaat af en je ei is bijna klaar om opgegeten te worden. Alleen de schil moet er nog af, natuurlijk. Om die goed los te krijgen laat je het ei ‘schrikken’. Dit doe je door het ei meteen na het koken in een glas met ijskoud water te leggen. Deze temperatuursverandering zorgt ervoor dat het eiwit iets krimpt en loskomt van de schaal.
Leg vervolgens je hand op het glas en schud deze tien seconden lang goed door elkaar. Het schudden zorgt ervoor dat de schil afbreekt en je alleen het ei overhoudt. Een perfect, egaal geschild ei zonder te pielen of je vingers te (ver)branden.
Wil je graag meerdere eieren tegelijk pellen? Geen probleem. Giet na het koken de pan af en laat de eieren schrikken met koud water. Nu de pan vol met koud water zit, mag je deze goed door elkaar schudden. Om te zorgen dat je geen water knoeit, kun je een theedoek over de pan leggen. Door het schudden brokkelt de schaal af in kleine stukjes. Spoel voor een laatste keer alle eieren af. Je zal zien dat een groot deel van de schil loskomt. Of je nu hard- of zachtgekookte eieren hebt, je kunt ze allemaal makkelijk en snel pellen.
Geen zin om je handen nat te maken? Het kan ook helpen om een halve theelepel baking soda aan het kokende water toe te voegen. De schalen komen hierdoor al in grote stukken los van de eieren. Wil je jouw perfect gekookte ei een bijzondere vorm geven? Maak dan een hartjesvorm in het ei.
Gevulde eieren zijn dé hapjes van de jaren ’70, maar zijn ook nu nog steeds hartstikke lekker. Hoe je ze het lekkerst kunt maken, dat lees je hier.
Op zoek naar lekkere eiwitrijke tussendoortjes? Wij geven simpele tips (en recepten!) voor eiwitrijke tussendoortjes voor iedere dag.
Een ei hoort erbij met de paasbrunch! 5 feestelijke ideeën met ei voor de paasbrunch die heel erg makkelijk zijn.
In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.
Niet meer verkrijgbaar
Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.
Herinnering actief!
Herinnering bevestiging
U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.
Bevestiging van uw e-mailadres
Bevestiging van uw telefoonnummer
Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer