De koffieteelt

koffiebonen en een koffieplantje - ALDI

Tegenwoordig zijn er meer dan 70 landen met kwantitatief relevante koffieteeltgebieden. Deze landen bevinden zich allemaal in de zogenaamde koffiegordel, tot 30 breedtegraden ten noorden en ten zuiden van de evenaar. De koffieplantages bevinden zich op hoogtes tussen de 800 en 2000 meter boven de zeespiegel. De geselecteerde, nog groene ruwe koffie van ALDI komt onder meer uit Midden- en Zuid-Amerika, Oost-Afrika en Azië.

De teelt van koffiestruiken is een veeleisende taak, omdat het klimaat en de zorg bepalend zijn voor de smaak en de kwaliteit van het eindproduct. 

De koffieplant

 Kaffeestrauch mit roten Kaffeekirschen – Kaffeeanbau bei ALDI Nord

Koffiestruiken kunnen, afhankelijk van hun soort, tot meer dan tien meter hoog worden en hebben kleine witte bloesems die een beetje zoet ruiken en doen denken aan jasmijn. De bomen worden doorgaans echter gesnoeid tot op een hoogte van ongeveer twee tot vier meter, omdat de smaak van de bonen zich dan beter kan ontwikkelen en ze gemakkelijker kunnen worden geplukt.
Er zijn twee soorten koffieplanten: Arabica en Robusta. Hoewel Arabica bonen fijner en milder van smaak zijn, staan Robusta bonen voor stevige en aardse tonen.

De oogst

 Kaffeestrauch mit roten Kaffeekirschen – Kaffeeanbau bei ALDI Nord

In de meeste producerende landen wordt koffie eenmaal per jaar geoogst, al kan het in sommige gebieden ook halfjaarlijks. De struiken, die tot 25 jaar oud kunnen worden, dragen na drie of vier jaar voor het eerst vruchten. De vruchten kunnen op z'n vroegst worden geoogst nadat ze zes tot zeven maanden aan de boom hebben kunnen groeien en al die tijd goed verzorgd zijn.
De rijpe koffiebessen worden met de hand geoogst; in Brazilië gebeurt dit soms ook per machine.

De verdere verwerking

 Kaffeestrauch mit roten Kaffeekirschen – Kaffeeanbau bei ALDI Nord

In de koffiebessen zitten meestal twee groene koffiebonen. Bij hun verdere verwerking zijn er twee methoden: de natte en droge behandeling. In het natte behandelingsproces worden verschillende zuiveringsstadia, een afpel- en fermentatieproces doorlopen waarna een periode van droging volgt. Voor de productie van de ALDI-kwaliteitsmerken "Markus" en "Moreno" wordt overwegend de natte verwerkingsmethode gebruikt, omdat deze de smaak van de koffieboon het best behoudt. In het droge verwerkingsproces worden de rijpe koffiebessen in de zon gedroogd totdat de koffiebonen gemakkelijk kunnen worden gepeld. Om het proces te versnellen en fermentatie te voorkomen, worden ze meerdere keren per dag gekeerd.
Koffieboeren controleren de kwaliteit van de groene koffie, dat wil zeggen de buitenkant, de grootte, de dichtheid en de kleur van elke boon.

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor

Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
  • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
  • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet u naar de veiligheidsinstellingen van uw browser gaan en aangeven dat u de cookies accepteert.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Uw e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als u zelf ontvanger bent of indien u weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
  • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht u problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. U kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij uw begrip.
  • U kunt zich op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van uw e-mailadres

Bevestiging van uw telefoonnummer

Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer

U ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

U ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

U ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch