Duurzame koffie

Koffieplantage - Duurzaamheid - ALDI koffiewereld

Koffie is een van 's werelds belangrijkste grondstoffen: koffieteelt zorgt voor het levensonderhoud van ongeveer 25 miljoen kleine boeren in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Wereldwijd zijn meer dan 100 miljoen mensen bij de handel en verwerking van koffie betrokken. Als succesvolle discounter wil ALDI niet alleen koffieproducten van de hoogste kwaliteit aanbieden, maar ook in de landen van herkomst de verantwoordelijkheid nemen voor mens, natuur en milieu. Het is daarbij belangrijk om de kwaliteit van de grondstoffen te waarborgen en tegelijkertijd verantwoordelijkheid te nemen in de waardeketen.

Om bij te dragen aan de verbetering van de sociale, ecologische en economische omstandigheden in de koffieteelt, zal ALDI o.a. het aandeel gecertificeerde koffie in haar eigen merken voortdurend verhogen. Tegen het einde van 2020 moet bijvoorbeeld 50 procent van het onbewerkte volume koffie in Duitsland worden gecertificeerd volgens UTZ, Fairtrade, Rainforest Alliance of biologisch keurmerk. Daarnaast is ruwe koffie volgens het 4C-verificatiesysteem van het Global Coffee Platform inbegrepen in onze melanges.

Verdere bindende doelstellingen vindt u in ons internationale beleid voor duurzame koffie.

Koffieproject in oorsprong: ALDI Nord ondersteunt kleine boeren in Colombia

Project: "Duurzame koffieteelt in Marsella, Risaralda, Colombia bevorderen."

Duurzame koffieteelt, aanpassen aan de klimaatverandering, het verbeteren van de kwaliteit van het bereiden van koffie, het verhogen van de inkomsten: Met deze doelstellingen heeft ALDI Nord zich sinds maart 2017 toegewijd aan kleine boeren in Colombia. Gedurende een projectperiode van twee jaar zullen in totaal 800 kleine boeren worden ondersteund.

Colombia is een van 's werelds grootste koffie-exporteurs. De grondstof is een van de belangrijkste landbouwexportproducten in het land. Alleen al tijdens het oogstseizoen zijn meer dan 2,5 miljoen mensen werkzaam in de koffiesector. Momenteel is het koffiegebied van het land iets minder dan 950.000 hectare, beheerd door 550.000 kleine boeren.

De toenemende klimaatverandering en de daarmee samenhangende gevolgen, zoals langdurige droogte, overstromingen en lage opbrengsten, stellen kleine boeren voor nieuwe sociale en milieu-uitdagingen. Bovendien is er een gebrek aan duurzame teeltmethoden en relatief weinig kennis van bedrijfsvoering.

 

boeren in Colombia

Als een internationale onderneming is ALDI bewust van deze uitdagingen en de verantwoordelijkheid tegenover kleine boeren in producerende landen. Daarom werkt ALDI Nord sinds maart 2017 samen met de Hanns R. Neumann Foundation aan een duurzamere en verbeterde koffieproductie in Colombia. Ongeveer 800 kleine gezinnen hebben baat bij dit project: ze worden actief ondersteund door middel van trainingen en workshops over duurzame landbouwmethoden, verbeterde koffiebehandelingsprocessen, professioneel management en planning.

Lokale hulpbronnen, zoals water en bodem, moeten duurzamer gebruikt worden. Dit verhoogt niet alleen de kwaliteit van de koffie, maar ook de opbrengsten van de boeren. Het doel is om de inkomenssituatie van kleine boeren op de langere termijn te verbeteren. Daarom hebben de training op aangepaste landbouwmethoden voor klimaatverandering en een efficiëntere bedrijfsvoering prioriteit binnen het ondersteuningsprogramma.

boeren in Colombia

Een van de belangrijkste doelstellingen van het project is om de verwerking van de onbewerkte koffie op de koffieboerderijen te verbeteren, waardoor hoge kwaliteitsnormen worden gegarandeerd. Gerichte co-investeringen, tussen de kleine koffieboeren en het ALDI Nord-ondersteuningsprogramma, in een efficiënt drogingsproces op de boerderijen, evenals training op het gebied van processen na de oogst, zorgen voor hoogwaardige kwaliteit en daarmee verbeterde marktkansen.

boeren in Colombia

Voor koffieboeren zijn lokale netwerken erg belangrijk om hun marktpositie te verbeteren. Daarom stimuleert het project de uitwisseling van ervaringen tussen koffieboeren en organisaties in de regio. Strategisch belangrijke partners zijn de Nationale Confederatie van Koffieproducenten (Federación Nacional de Cafeteros; FCN) en het Nationaal Centrum voor Koffieonderzoek (Centro Nacional de Investigaciones de Café, CENICAFÉ).

Tot ten minste einde februari 2019 zal ALDI Nord het project in Colombia ondersteunen. Meer informatie over duurzaamheid op dit gebied en het internationale beleid voor duurzame koffie: Inkoopbeleid voor duurzame koffie.

Duurzame koffie

Duurzame koffie speelt in steeds grotere rol wereldwijd. In talloze landen is het kopje koffie een belangrijk en onmisbaar deel van de dag. De hoeveelheden koffie die geproduceerd en geconsumeerd worden zijn gigantisch. Koffieteelt vindt vooral plaats door kleine boeren in Afrika, Azië, Midden- en Zuid-Amerika. In totaal zijn er ongeveer 25 miljoen van deze boeren die leven van de productie van koffie. Na de teelt moet koffie verwerkt worden en verhandeld. Daar zijn nog eens ruim 100 miljoen mensen bij betrokken. Het drinken van koffie heeft dus een groot sociaal, ecologisch en economisch effect op de wereld. Duurzame koffie zorgt voor betere omstandigheden op al deze vlakken.

Duurzame koffie van ALDI

ALDI streeft er dan ook naar om zoveel mogelijk duurzame koffie aan te bieden. Daarom is ALDI continu bezig om het aandeel gecertificeerde koffie in het aanbod te verhogen. Denk hierbij aan certificaten van organisaties als UTZ, Fairtrade, Rainforest Alliance en biologische keurmerken. Zo is van het koffiemerk ‘Markus’ de biologische Fairtrade filterkoffie verkrijgbaar. Deze koffie is gemaakt van 100% pure Arabica-bonen en Fairtrade-gecertificeerd. Deze biologische koffie is een voordelige en verantwoorde keuze. Duurzaamheid is een blijvende uitdaging door toenemende klimaatverandering en de gevolgen daarvan. Daarom richt ALDI zich steeds meer op duurzame koffie.

Duurzame koffiebonen

De duurzame koffiebonen van ALDI worden met zorg geselecteerd. Daarbij is oog voor duurzame koffieteelt, het effect van de koffieproductie op klimaatverandering, het verbeteren van de kwaliteit van de koffiebereiding en daarmee het verhogen van de inkomsten van de boeren. Om dit concreet vorm te geven, ondersteunt ALDI Nord kleine boeren in Colombia. De gevolgen van klimaatverandering zijn groot. Denk daarbij aan langdurige droogte en overstromingen. Dit betekent lage of zelfs geen opbrengsten voor deze boeren. Bovendien is er een gebrek aan kennis over ondernemen en over duurzame teeltmethoden. Met gerichte projecten ondersteunt ALDI deze boeren op al deze vlakken. Met duurzame koffiebonen als resultaat.

Het belang van koffie die duurzaam is

Waarom is het belangrijk om koffie duurzaam te produceren? Voor ALDI zit dit belang in twee zaken: kwaliteit en verantwoordelijkheid. ALDI is een internationale onderneming die zich bewust is van de uitdagingen die spelen bij de productie van koffie en de verantwoordelijkheid. Wanneer lokale hulpbronnen, zoals het water en de bodem duurzaam gebruikt worden, verhoogt dit de kwaliteit van de koffiebonen. Aan de andere kant betekent een duurzame productie voor de lokale boeren dat zij langer en beter gebruik kunnen maken van deze hulpbronnen. Dat vertaalt zich in meer inkomsten en een verbetering van hun leefsituatie. Door deze boeren te ondersteunen met trainingen en workshops, over onder andere duurzame landbouwmethoden, helpt ALDI mee aan een betere wereld. ALDI helpt graag bij om koffie duurzaam te maken. 

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor

Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
  • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
  • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet u naar de veiligheidsinstellingen van uw browser gaan en aangeven dat u de cookies accepteert.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Uw e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als u zelf ontvanger bent of indien u weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
  • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht u problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. U kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij uw begrip.
  • U kunt zich op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van uw e-mailadres

Bevestiging van uw telefoonnummer

Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer

U ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

U ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

U ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch