De koffieteelt

koffiebonen en een koffieplantje - ALDI

Wereldwijd zijn er meer dan 70 landen met kwantitatief relevante koffieteeltgebieden. Deze landen bevinden zich allemaal in de zogenaamde koffiegordel. Deze ligt tot 30 breedtegraden ten noorden en ten zuiden van de evenaar. De koffieplantages bevinden zich op hoogtes tussen de 800 en 2000 meter boven de zeespiegel. De geselecteerde, nog groene ruwe koffie van ALDI komt onder meer uit Midden- en Zuid-Amerika, Oost-Afrika en Azië. 
 
De teelt van koffiestruiken is een veeleisende taak, omdat het klimaat en de zorg bepalend zijn voor de smaak en de kwaliteit van het eindproduct. 

 

De koffieplant

Koffiestruiken kunnen, afhankelijk van hun soort, tot meer dan tien meter hoog worden en hebben kleine witte bloesems die een beetje zoet ruiken en doen denken aan jasmijn. De struiken worden meestal wel gesnoeid tot op een hoogte van ongeveer twee tot vier meter. De smaak van de bonen kan zich dan beter ontwikkelen en ze kunnen gemakkelijker worden geplukt. 
Er zijn twee soorten koffieplanten: Arabica en Robusta. Arabica bonen zijn fijner en milder van smaak. Robusta bonen staan voor stevige en aardse tonen. 

De oogst

In de meeste landen wordt koffie eenmaal per jaar geoogst, al kan het in sommige gebieden ook halfjaarlijks. Koffiestruiken kunnen tot 25 jaar oud worden. Na drie of vier jaar dragen ze voor het eerst vruchten. De vruchten – de koffiebessen - kunnen op z'n vroegst worden geoogst nadat ze zes tot zeven maanden aan de boom hebben kunnen groeien en al die tijd goed verzorgd zijn. 
De rijpe koffiebessen worden met de hand geoogst; in Brazilië gebeurt dit soms ook per machine.

De verdere verwerking

In de koffiebessen zitten meestal twee groene koffiebonen. Bij hun verdere verwerking zijn er twee methoden: de natte en droge behandeling. In het natte behandelingsproces worden verschillende zuiveringsstadia, een afpel- en fermentatieproces doorlopen waarna een periode van droging volgt. In het droge verwerkingsproces worden de rijpe koffiebessen in de zon gedroogd totdat de koffiebonen gemakkelijk kunnen worden gepeld. Om het proces te versnellen en fermentatie te voorkomen, worden ze meerdere keren per dag gekeerd. 
Koffieboeren controleren de kwaliteit van de groene koffie, dat wil zeggen de buitenkant, de grootte, de dichtheid en de kleur van elke boon.

Voor de productie van onze Barissimo-producten wordt overwegend de natte verwerkingsmethode gebruikt, omdat deze de smaak van de koffieboon het best behoudt.

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
  • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
  • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet je naar de veiligheidsinstellingen van je browser gaan en aangeven dat je de cookies accepteert.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Je e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als je zelf de ontvanger bent of indien je weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
  • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht je problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. Je kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij je begrip.
  • Je kunt op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van je e-mailadres

Bevestiging van je telefoonnummer

Bevestiging van je e-mailadres en telefoonnummer

Je  ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

Je ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

Je ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch