Zo wordt onze Gouda kaas gemaakt

kaasproces Molenland - ALDI

Ontdek hier hoe Molenland Gouda Holland kaas gemaakt wordt.

Molenland kaasproces

Voor het bereiden van een kilo Molenland Gouda Holland kaas is ongeveer 10 liter melk nodig. Deze melk is afkomstig van melkveehouderijen in Nederland. De Nederlandse boeren zorgen met passie voor hun koeien, zodat de kwaliteit van de melk hoog blijft. Op de boerderij wordt de melk in een melktank opgeslagen waar deze gekoeld bewaard wordt. De melk wordt met een RMO (Rijdende Melk Ontvangst) naar een zuivelfabriek gebracht waar de melk nogmaals gecontroleerd wordt op kwaliteit en samenstelling.

kaasproces stap 1

Stap 1

Als eerste wordt er zuursel en stremsel aan de melk toegevoegd.
Zuursel geeft de kaas een lekkere smaak en zorgt voor een langere
houdbaarheid; stremsel zorgt dat de vast stoffen in de melk
(melkeiwit en melkvet) samenklonteren tot wrongel.

kaasproces stap 2

Stap 2

In een grote bak wordt door ronddraaiende messen de wrongel
gesneden en verder gescheiden van de wei. Het is van groot belang
dat de wrongel vakkundig wordt bereid zodat de smaak van de kaas
optimaal gevormd kan worden.

kaasproces stap 3

Stap 3

De wrongel is het eerste stadium van de kaas. De nog korrelige wrongel
wordt in een vat verzameld voor verdere verwerking tot echte kaas.

kaasproces

Stap 4

De wrongel wordt stevig samengeperst in een kaasvat waardoor er
nog meer vocht wegloopt en waardoor de kaas haar vorm krijgt. In
deze fase krijgt de Molenland kaas een Gouda Holland keurmerk,
elke kaas zijn eigen nummer.

kaasproces

Stap 5

De samengeperste kaas wordt daarna in een pekelbad gerold.
Het pekelbad is een groot reservoir met zout water. Het zout trekt in
de kaas, waardoor deze stevig wordt, smaak krijgt en langer houdbaar is.

kaasproces stap 6

Stap 6

Na het pekelbad wordt de kaas minimaal 4 weken gerijpt op houten
planken in het kaas pakhuis. Op houten planken gerijpt en regelmatig
gekeerd krijgt Gouda Holland haar unieke kwaliteit. Jonge kaas is mild
en zacht van smaak. Hoe langer de kaas rijpt, hoe droger en pittiger
de smaak wordt.

Al met al ontstaat kaas niet zomaar. Het vergt inspanning en geduld. En dat proef je.

Kaasproces  

Nederland is wereldberoemd om haar kaas. En terecht, want onze kazen zijn ook gewoon niet te versmaden. Kaas heeft een bijzonder oorsprongsverhaal. Zo’n zesduizend jaar geleden ontdekten nomaden bij toeval dat de melk die ze bewaarden in kalverenmagen, onderweg veranderde in kaas. Dat zit zo: tijdens de tocht veranderden de enzymen uit de maagwand van de koe de zure melk in kaas en wei. Vandaag de dag gaat het proces van kaas maken gelukkig iets anders in zijn werk. Hieronder leggen we uit hoe ons geliefde stukje kaas tot stand komt.

Kaas maken

Het proces van kaas maken gebeurt al eeuwenlang volgens dezelfde traditionele recepten, die van generatie op generatie worden overgedragen. Het belangrijkste ingrediënt is natuurlijk melk. De meeste kaas wordt van koemelk gemaakt, maar ook kaas van geiten-, schapen- en zelfs buffelmelk is gangbaar. Voor een kilo kaas is al snel tien liter melk nodig. Kaas heeft daarom veel voedingswaarde, want al het goede uit de melk blijft in de kaas achter. Maar hoe gaat dat kaas maken zelf in zijn werk?

Hoe wordt kaas gemaakt?

Hoe wordt kaas gemaakt? Kaas maken begint met het verhitten van de melk, waarna er zuursel en stremsel aan wordt toegevoegd. Deze ingrediënten zorgen ervoor dat de melk verdikt, langer houdbaar is, én dat de kaas haar heerlijke smaak krijgt. Vervolgens wordt de massa in stukjes gesneden, waarbij een geel vocht ontstaat dat wei heet. De stukjes stremsel die achterblijven, de wrongel, vormen de basis van de uiteindelijke kaas. Deze wrongel wordt eerst gewassen en dan geperst, waarmee de kaas zijn ronde vorm krijgt en een mooie korst ontstaat. De volgende stap is een pekelbad, dat de kaas houdbaarder maakt en smaak geeft. Tot slot krijgt de kaas een beschermlaagje, om uitdroging en schimmelvorming te voorkomen. De laatste stap om kaas te maken, is de rijping van de kaas. 

Proces kaas maken  

In het proces van kaas maken bepaalt de tijd die de kaas krijgt om te rijpen, de uiteindelijke smaak. Vanaf een week of vier is de kaas klaar om te eten. Deze jonge kazen zijn mild en romig van smaak. De iets pittigere belegen kazen hebben ongeveer vier maanden nodig om op smaak te komen, terwijl oude kazen zelfs een jaar lang kunnen rijpen. Al die tijd dat deze kazen op de plank liggen, moeten ze met regelmaat gekeerd worden. Om die reden zijn oudere kazen ook kostbaarder dan jonge soorten. Jong of oud, het assortiment van ALDI biedt alle varianten voor een zachte prijs. Probeer ze allemaal. 

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
  • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
  • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet u naar de veiligheidsinstellingen van uw browser gaan en aangeven dat u de cookies accepteert.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Uw e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als u zelf ontvanger bent of indien u weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
  • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht u problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. U kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij uw begrip.
  • U kunt zich op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van uw e-mailadres

Bevestiging van uw telefoonnummer

Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer

U ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

U ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

U ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch