1. Startpagina
 2. Altijd ALDI
 3. Leuke feitjes: 10 x weetjes over brood
Leuke feitjes: 10 x weetjes over brood

feitjes weetjes brood

10 x leuke feitjes en weetjes over brood 

Een belegde boterham is in Nederland het meest voorkomende ontbijt- én lunchgerecht. Wist je ook dat een Nederlander gemiddeld vijftig kilo brood per jaar eet? In dit artikel lees je zes leuke feitjes en weetjes over brood. Ook vind je lekkere recepten met brood, voor zowel het ontbijt, de lunch als het avondeten. 

Leuke feitjes over brood

Brood, daar zit wat in. Een bekende slogan, maar wat weet jij nog meer over brood? Zo is het langste brood ooit gemaakt meer dan een kilometer lang en werden de oude Egyptenaren uitbetaald in… brood! Bekijk onderstaande feitjes en bedenk of je ze, voor je verder leest, zelf kunt verklaren.  

 1. Volkorenbrood is altijd 100% volkoren
 2. Het langste brood ooit was 1,2 kilometer lang
 3. Nederlanders eten gemiddeld vijftig kilo brood per persoon per jaar, dat is gemiddeld 3.5 boterham per dag
 4. Gesneden brood is pas uitgevonden in 1928
 5. Vroeger werd brood gebruikt als gum
 6. De oude Egyptenaren werden uitbetaald in brood
 7. Je houdt brood het langst vers door het niet te snijden en in z'n geheel te verpakken
 8. Volkorenbrood is een belangrijke bron van vezels, vitamines en mineralen
 9. Van oud brood kun je paneermeel maken
 10. Alleen bruin en volkorenbrood staan in de schijf van vijf

 

 

 

 

feitjes brood

1. Volkorenbrood is altijd 100% volkoren 

Wist je dat brood alleen volkoren mag heten als het van 100% volkorenmeel is gemaakt? In Nederland is dit zelfs vastgelegd in de wet! Het maakt overigens niet uit van welke type graan het brood is gemaakt, als het maar 100% volkoren is. Voor andere producten geldt dit niet. Dat betekent dat bijvoorbeeld een pak pasta of een cracker volkoren genoemd mag worden, zonder dat dit van 100% volkoren granen is gemaakt.  

2. Het langste brood ooit was 1,2 kilometer lang 

Een stokbrood is lang, maar het langste brood ooit was wel 1,2 kilometer lang. Dat zijn maar liefst 11,4 voetbalvelden op een rij! Het record werd gevestigd in de zomer van 2005 in Portugal. De ruim honderd bakkers van het brood hadden iets minder dan zestig uur nodig om het brood te maken. Het werd gevuld met port en worst. In totaal was er bijna vijfduizend kilo bloem, drieduizend liter water en 121 kilo zout nodig. Het record werd overigens gevestigd door honderden losse broden aan elkaar te leggen. 

3. Nederlanders eten gemiddeld vijftig kilo brood per persoon per jaar 

Het komt weliswaar niet in de buurt van het zwaarste brood ooit gebakken (1571 kilo), maar de hoeveelheid brood die de gemiddelde Nederlander per jaar eet is niet mis. Maar liefst vijftig kilo gaat er per persoon per jaar in, waarvan het grootste gedeelte volkorenbrood. Dacht je dat dat veel was? Duitsers eten met 85 kilo per persoon per jaar het meeste brood ter wereld.  

4. Gesneden brood is pas uitgevonden in 1928

Hoe gewoon het voor ons is om een gesneden brood bij de supermarkt of bakker te halen, zo normaal was dat honderd jaar geleden nog niet. Sterker nog, gesneden brood zoals we dat nu kennen is pas uitgevonden in 1928. Daarvoor werd brood alleen nog maar in z’n geheel verkocht en moest je het altijd zelf snijden. Groot voordeel daarvan is wel dat brood langer vers blijft, omdat het minder de kans heeft om uit te drogen. 

5. Brood werd vroeger gebruikt als gum 

Je kunt je er waarschijnlijk geen voorstelling van maken, maar wist je dat men tot eind achttiende eeuw brood gebruikte als gum? Pas na 1770 werd de gum uitgevonden waarmee men grafiet en potlood kon weghalen. Tot die tijd gebruikte men stukjes brood zonder korst wat tot een klein balletje werd gevormd. Omdat de broodgummen snel rot werden, werden er later gelukkig meer bruikbare exemplaren ontwikkeld.  

6. De oude Egyptenaren werden uitbetaald in brood 

Tot slot een financieel weetje: sommige Egyptenaren die hielpen bij de bouw van de piramides werden niet betaald met geld of goud, maar met brood! Geld zoals we dat nu kennen in de vorm van munten en biljetten bestond in die tijd nog niet. Samen met bier vormde brood het salaris voor duizenden Egyptenaren die hielpen bij de bouw. Door brood en bier altijd met dezelfde ingrediënten en hoeveelheden te bereiden, waren deze producten redelijk waardevast.  

Bron: Specialty Breads, GFK, History of Bread, Guiness World Records, Tour Egypt

Meer zoals dit:

Brood langer vers houden

Brood langer vers houden: zo doe je dat

Weinig zo vervelend als vers brood dat snel oud wordt. Met deze tips kun je jouw brood langer vers houden.

Meer informatie
turks brood

4 manieren om Turks brood te beleggen

Wat zijn lekkere manieren om een Turks brood te beleggen? Van pizza tot gevuld, we lichten 4 manieren uitgebreid toe.

Meer informatie
broodbeleg

Broodbeleg: 4 x inspiratie voor op brood

Gezond broodbeleg: lees in dit artikel onze favoriete combinaties voor op brood. Van vegetarisch tot eitwijkrijk en van mager tot vegan broodbeleg.

Meer informatie

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
 • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
 • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
 • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet u naar de veiligheidsinstellingen van uw browser gaan en aangeven dat u de cookies accepteert.
 • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
 • Uw e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als u zelf ontvanger bent of indien u weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
 • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht u problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. U kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij uw begrip.
 • U kunt zich op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van uw e-mailadres

Bevestiging van uw telefoonnummer

Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer

U ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

U ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

U ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch