1. Startpagina
 2. Altijd ALDI
 3. Biefstuk bakken: rare, medium en well done
Biefstuk bakken: rare, medium en well done

biefstuk bakken

Hoe bak je een biefstuk rare, medium of well done? 

Biefstuk bakken: veel mensen vinden het moeilijk, terwijl dat het eigenlijk helemaal niet hoeft te zijn. Zo zijn er een paar tips & tricks die je altijd kunt toepassen voor gegarandeerd succes. Of je de biefstuk nu rare, medium of well done wilt: het lukt altijd. In dit artikel leer je biefstuk bakken als een pro, zonder dure keukentools of ingewikkelde snufjes. 

Biefstuk bakken als een pro: zo doe je dat

 1. Voorbereiding
 2. Verwarm de pan
 3. Kernthermometer
 4. Gebruik je hand
 5. Rusten 

1. Voorbereiding 

Alles, ook het bakken van de perfecte biefstuk, valt of staat bij de juiste voorbereiding. In dit geval is dat het op temperatuur laten komen van het vlees. Haal daarom altijd het vlees 30-60 minuten van tevoren uit de koelkast. Haal uit de verpakking en leg op een bord, zodat het de tijd heeft om op temperatuur te komen. Doe je dit niet? Dan is de biefstuk nog ijskoud zodra hij in de pan gaat. De buitenkant bakt en de binnenkant blijft… koud! Zeker als je rood vlees lekker vindt is dit van belang, maar ook als je de biefstuk volledig doorbakt, zorgt dit voor een beter eindresultaat. 

2. Verwarm de pan

Als de biefstuk voldoende op temperatuur is gekomen, begint het verwarmen van de pan. Gebruik een koekenpan die goed heet kan worden, het liefst van gietijzer of plaatstaal. Een pan met anti-aanbaklaag gebruik je liever niet, omdat deze over het algemeen niet heet genoeg kunnen worden. 

Verwarm de pan op hoog vuur, met daarin een scheut olie, vloeibare margarine, boter of een combinatie. De pan is heet genoeg als een druppel water spettert zodra hij het vet raakt. Heb je alleen maar koekenpannen met anti-aanbaklaag? Geen nood, maar zorg er wel voor dat hij écht goed heet wordt. 

milkshake

3. Kernthermometer 

Dan: bakken maar! Een kernthermometer is de ideale tool voor het bereiden van vlees. Hierdoor weet je namelijk precies hoe warm het vlees van binnen is en dus ook hoe ver hij gegaard is. Een kernthermometer kun je bij zo’n beetje elke kookwinkel kopen en de meest simpele analoge variant volstaat. Schuif de thermometer in het vlees voor je het in de pan legt en bepaal je gewenste kerntemperatuur. Ga uit van ongeveer 55 graden voor medium-rare, 60 graden voor medium en 70 graden voor well done.  

4. Gebruik je hand 

Heb je geen kernthermometer in huis? Gebruik dan je hand. Dat klinkt misschien gek, maar er is een heel handig trucje voor. Breng je duim en wijsvinger naar elkaar en voel de weerstand in de muis van je hand. Dat is de bolling in je hand aan de basis van je duim. De weerstand die je nu voelt in deze bolling is vergelijkbaar met de weerstand van een biefstuk dat nog rauw is. 

Plaats nu je duim en middelvinger tegen elkaar. De weerstand die je nu voelt is vergelijkbaar met medium-rare. Je duim en ringvinger tegen elkaar zorgen voor een vergelijkbare weerstand als bij een medium gebakken biefstuk. En je duim en pink tegen elkaar zorgt voor een gevoel zoals bij een biefstuk well done. Tijdens het bakken kun je dus voelen hoe ver je biefstuk is. Heeft hij de weerstand vergelijkbaar met de gewenste garing? Dan is je biefstuk klaar!  

hand

5. Rusten 

Als je biefstuk de gewenste garing heeft, betekent het nog niet dat je gelijk aan tafel kunt. Het rusten van vlees is namelijk minstens net zo belangrijk als het op temperatuur laten komen. Verpak het vlees in een stuk aluminiumfolie met de glimmende kant naar binnen. Vouw het dicht en laat 5 minuten rusten. Zo voorkom je dat de sappen direct uit het vlees lopen. Snijd het vlees eventueel in plakjes en serveer met de rest van de ingrediënten. 

Om de video af te spelen, klik op de link om de video af te spelen, klik op de link

biefstuk bakken

Meer zoals dit:

ontdooien

Vlees, vis, gehakt en kip ontdooien: zo doe je dat het best

Eten zoals vlees, gehakt, vis en kip ontdooien? Lees in dit artikel hoe je snel en makkelijk eten kunt ontdooien.

Meer informatie
olie pan

Zo voorkom je spetterende olie in de pan

Spetterende olie in de pan? Met deze tip voorkom je dat. Reken voorgoed af met olie spetters in de pan!

Meer informatie
BBQ spiesen om zelf te maken: 6x net even anders

BBQ spiesen om zelf te maken: 6x net even anders

Heerlijke BBQ spiesen om zelf te maken, wie wil dat nou niet? De traditionele barbecue gevuld met hamburgers, kipsaté en speklappen kennen we allemaal wel: bij ALDI doen we het net even anders!

Meer informatie

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
 • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
 • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
 • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet u naar de veiligheidsinstellingen van uw browser gaan en aangeven dat u de cookies accepteert.
 • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
 • Uw e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als u zelf ontvanger bent of indien u weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
 • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht u problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. U kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij uw begrip.
 • U kunt zich op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van uw e-mailadres

Bevestiging van uw telefoonnummer

Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer

U ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

U ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

U ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch